Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Πέλλετ και ξερό ψωμί λένε κάποιοι. Γιατί όμως;


To reporter.gr, όπως και όλα τα μέσα σχεδόν, ασχολήθηκε με το ζήτημα της οικονομικής θέρμανσης, και παρουσίασε ειδικότερα ένα αφιέρωμα στα πέλλετ. Έχει πολύ ενδιαφέρον να το διαβάστε καθώς περιέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την εξοικονόμηση χρημάτων που εξασφαλίζουν τα πέλλετ, στοιχεία για τις τιμές των πέλλετ κ.λπ.
Αναλυτικά στο δημοσίευμα αναφέρεται:
Ποιος είναι ο νέος οικονομικός τρόπος για τη θέρμανση στις κατοικίες και γιατί το πέλλετ φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Πως θα διαμορφωθεί η αγορά στα προϊόντα καύσης - θέρμανσης.
Η απόφαση της κυβέρνησης να εξισώσει την τιμή του πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης αναγκάζει πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλες πηγές θέρμανσης όπως είναι τα καυσόξυλα για όποιους έχουν προμηθευτεί ξυλόσομπες ή το πέλλετ, αν έχουν να διαθέσουν χρήματα για να αλλάξουν καυστήρα.
Τι είναι το πέλλετ:

Τα pellet (συσσωματώματα) είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Η θερμιδική απόδοση των pellet ανέρχεται στα 4.200-5.200 kcal/kg.
Είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 60-80 χιλ. με μήκος περίπου100 χιλ. και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους. Είναι κατάλληλο για οικιακή θέρμανση.

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει σε σχέση με το πετρέλαιο είναι τα εξής:

*Έχει σταθερή ποιότητα, δηλαδή δεν υπάρχει νοθεία στην παραγωγή του από τον πωλητή
*Είναι εύχρηστο στη χρήση και στην αποθήκευση του καθώς συσκευάζεται σε σακουλάκια των 15 κιλών .( για μεγαλύτερες εφαρμογές υπάρχει και σε big bag 1τον.)
*Δεν απαιτείται συνεχής τροφοδότηση του καυστήρα διότι έχουν δεξαμενή για την καύσιμη ύλη. Χρειάζεται γέμισμα μια με δυο φορές την εβδομάδα, αναλόγως το μέγεθος της δεξαμενής , την χρήση και την ένταση λειτουργίας .
*Μπορούν να καλύψουν οικονομικά και οικολογικά πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής.
*Η καύση που εμφανίζει είναι μεγαλύτερη του 94% (Δηλαδή ελάχιστη στάχτη)
*Είναι οικολογικό καύσιμο καθώς κατά την καύση του παράγει 95% λιγότερο CO2 από το πετρέλαιο.

Οι (μεγάλες) διαφοροποιήσεις των τιμών σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης

Το «R»επικοινώνησε με επιχειρήσεις και στελέχη που βρίσκονται στην αγορά του πέλλετ και συγκέντρωσε πληροφορίες για αυτό το προϊόν θέρμανσης.
«Η διαφορά στις τιμές που υπάρχουν μεταξύ πέλλετ και πετρελαίου θέρμανσης είναι εμφανής ακόμη και σε μικρές κατοικίες. Σκεφτείτε ότι σ’ ένα χώρο που χρειάζονται 200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, με τις τιμές στο 1,40/ λίτρο που εξισώνεται τώρα, θα χρειαστούν 280 ευρώ. Αντίστοιχα, για την ίδια ποσότητα πέλλετ κάποιος θα πληρώσει 108 ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές λιγότερα», επισημαίνουν επιχειρηματίες  που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
«Αναλογιστείτε κατά πόσο θα επωφεληθεί μια μέση οικογένεια που χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 2 με 3 τόνους, και όχι μόνο 200 λίτρα». Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες εταιρίες παροχής πέλλετ πουλάνε το κιλό με 0,27 ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι η αποδοτικότητα που έχει το υλικό είναι διπλάσια απ’ αυτή του πετρελαίου, δηλαδή την ποσότητα θέρμανσης που παράγει ένα κιλό πετρελαίου θέρμανσης, την παράγει στο 2πλάσιο ένα κιλό πέλλετ.

Είναι χαρακτηριστική και η ραγδαία ανάπτυξη που σημειώνει αυτή η αγορά, καθώς μέσα σε 4 χρόνια έχει παρατηρηθεί πολύ μεγάλη αύξηση στη ζήτηση του πέλλετ, ενώ οι μελλοντικές προβλέψεις φαντάζουν πολύ ευνοϊκές για την πορεία που θα έχει το καύσιμο. «Εκτιμάμε ότι μέσα σε δύο χρόνια το 60% - 70% αυτών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης τώρα θα στραφούν σε άλλες μορφές για να έχουν θερμότητα, με τους περισσότερους απ’ αυτούς να καταλήγουν στο πέλλετ» αναφέρουν γνώστες της αγοράς.

Το κόστος για τη «μετάβαση»

Αξίζει να σημειωθεί πως το να αλλάξει κάποιος ένα καυστήρα που χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης με έναν που χρησιμοποιεί πέλλετ,το κόστος δεν είναι μικρό (ειδικότερα σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί), αλλά δεν είναι και πολύ μεγάλο.
Η μετατροπή υπολογίζεται οτι κοστίζει από 1,100 έως 2,500 ευρώ, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ακινήτου, τη μάρκα καυστήρα που θέλει να εγκαταστήσει κάποιος, κλπ. «Για την οικονομία που μπορεί να προσφέρει τα χρήματα αυτά δεν είναι πολλά και αυτό θα φανεί και από τη μεγάλη ανάπτυξη που θα γνωρίζει το πέλλετ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» τονίζουν πααράγοντες της αγοράς.
Αλέξανδρος Βέλμαχος

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Επίδομα θέρμανσης: Σε ποιους θα δοθεί



Καταρχήν να σημειώσουμε ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί μόνο στους καταναλωτές οιοποίοι θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, η διανομή του οποίου ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 20 Οκτωβρίου μετά από «ανακωχή» των διανομέων.  
Έτσι, όσοι έχουν επιλέξει φέτος ως σύστημα κεντρικής θέρμανσης να  χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο ή λέβητα πέλλετ κ.λπ, δε θα λάβουν κάποια 
επιστροφή.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθεί το επίδομα πετρελαίου και τα οποία θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά.
Προβλέπεται λοιπόν:

• Να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.

• Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι €14.000 για άγαμο, €23.350 για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά €3.000 για τα 3 πρώτα παιδιά.

Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των €100.000, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των €150.000.

• Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

• Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.

• Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.

• Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

• Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

• Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κ.τλ.).

Επίδομα ανάλογα με την κλιματική ζώνη

Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:

Κλιματική ζώνη Ανώτατη κατανάλωση /m2 (lt)
Α΄ ΖΩΝΗ 25
Β΄ΖΩΝΗ 15
Γ΄ ΖΩΝΗ 8
Δ΄ΖΩΝΗ 5

Τα ανώτατα τετραγωνικά μέτρα επιδότησης ορίστηκαν σε 120.

Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΝΟΜΟΙ

ΖΩΝΗ Α: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας.

ΖΩΝΗ Β: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

ΖΩΝΗ Γ: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας.

ΖΩΝΗ Δ:
 Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Λέβητες πέλλετ τιμές

Σίγουρα το βασικό κριτήριο βάσει του οποίου κάποιος καταναλωτής θα επιλέξει το καύσιμο με το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του σε θέρμανση είναι το κόστος. Ειδικά τώρα που το πετρέλαιο θα αγγίξει τιμές που δεν έχουμε ξαναδεί, με μέσο κόστος το 1,45 ευρώ/λίτρο.

Τα πέλλετ ειδικά τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζονται ως ο βασικός... ανταγωνιστής του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου και, σε αυτό το πλαίσιο, έχουν γραφτεί δεκάδες αναλύσεις.

Για να δούμε όμως πως έχουν τα πράγματα. Για να δούμε πόσο οικονομικά είναι εν τέλει τα πέλλετ, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν δύο διαφορετικά κόστη: το κόστος για το ίδιο το καύσιμο και το κόστος για την αρχική εγκατάσταση λέβητα – καυστήρα.

Κόστος πέλλετ

Το μέσο κόστος των πέλλετ είναι τα 0,27 ευρώ / κιλό. Βεβαίως, ανάλογα με την περιοχή μπορείτε να βρείτε φθηνότερα ή ακριβότερα. Επίσης, ανάλογα με την ποσότητα που θα αγοράσετε, μπορείτε να εξασφαλίσετε κάποια έκπτωση.

Τιμή εγκατάστασης του συστήματος λέβητα – καυστήρα πέλλετ

Καταρχήν, όπως έχουμε αναφέρει και στο θέμα μετατροπή λέβητα πετρελαίου σε πέλλετ, προτείνεται αυστηρά εάν θέλετε να επιλέξετε τα πέλλετ για τη θέρμανσή σας και να αφήσετε το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούσατε έως τώρα, να μην προβείτε σε μετατροπή του λέβητα πετρελαίου σε λέβητα πέλλετ αλλά να τον αντικαταστήσετε. Οι λόγοι εξηγούνται στο άρθρο που μόλις παρατέθηκε.

Πάμε τώρα στις τιμές για το σύστημα λέβητα – καυστήρα πέλλετ. Σίγουρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από εταιρία σε εταιρία αλλά και διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος, την κατασκευή του κ.λπ. Χονδρικά όμως, για να έχετε μία εικόνα, το μέσο κόστος για μία τέτοια εγκατάσταση κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Είναι ένα αρχικό κόστος το οποίο ενδεχομένως να σας φαίνεται ακριβό συγκριτικά με μια εγκατάσταση φυσικού αερίου που κοστίζει περί τα 3.5000 ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι καίγοντας πέλλετ, κατά γενική ομολογία, υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση, η οποία εξασφαλίζει γρήγορη απόσβεση του κόστους του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και να μη βιαστείτε να επιλέξετε πχ ένα φθηνό καυστήρα διότι ενδεχομένως να παρουσιαστούν προβλήματα όπως πχ χαμηλή απόδοση, η οποία σε βάθος χρόνου θα σας κοστίσει περισσότερα χρήματα από αυτά που εξοικονομήσατε από τη φθηνή αγορά σας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

τιμές πέλλετ | πέλλετ κόστος | times pellet | πόσο κοστίζουν τα πέλλετ | κόστος πέλετ | κοστος πελλετ | τιμες πελετ